Odsjek snimanja, Akademija dramske umjetnosti Zagreb
Štivo

Prebiranje po filmovima Hrvatskog slikopisa i »Borci za Hrvatsku«
Slikopisni prilog životopisu Lovre pl. Matačića

Otvori sve | Zatvori sve

»Borci za Hrvatsku« (2)

U kancelariji - 3 (srednji plan)

Ulazi domobranski potpukovnik (L. Matačić). Pali cigaretu.

Potpukovnik Matačić: Gospodine poručniče prosim pogledajte ovaj spis.

Poručnik: Gospodine potpukovniče… (Okrene se Grgi).

Grga Krmpotić (predstavlja se): Grga Krmpotić.

Poručnik: Grga Krmpotić je zabrinut za svojeg sina. (Grgi) Govorite vi s gospodinom potpukovnikom, možda vam on može pomoći.

Potpukovnik Matačić: Znate kaj, ja onak idem našim vojnicima u razne logore Njemačke da ih malo razveselim glazbom. Idemo skupa pa bute sami videli kak naši dečki žive. (Okreće se poručniku) Kuda putujemo?

Poručnik: U Stockerau.

Stockerau

Prizori izobrazbe domobranskih novaka - pitomaca na terenu. Vježba s bojevim streljivom. Bacanje bombe, pucanje iz puškomitreljeza, topa. Opkopari. Visoki časnici nadziru vježbe. Gradi se ponton. Smotra jedinice.

Potpukovnik Matačić (kao komentator u offu): Zapovjednik hrvatske oružane snage generalni poručnik Čanić pregledava vježbu opkopara.

Uzletište

Potpukovnik Matačić i Grga Krmpotić pozdravljaju se s grupom časnika ispred hrvatskih zrakoplova. Promatraju zrakoplov u uzletu. Zračne snimke zrakoplova. Iz zrakoplova se prenose podaci za korekciju topničke paljbe.

Komentator: Topnički promatrači.

Izobrazba

Na zemlji se prima radio-poruka. Njemački dočasnik daje zapovijed na njemačkom o korekciji ciljnih podataka za haubicu. Haubica ispaljuje granatu. Dočasnik zapovijeda prekid vježbe, spremanje i povratak jedinice u logor. Kolona haubica vučena šesteroprezima prolazi kroz Stockerau.

U baraci (srednji plan, blizi dvoplan, blizi dvoplan, polublizi plan)

Potpukovnik Matačić i Grga Krmpotić prolaze hodnikom. Pjesma pitomaca popraćena s prizorima dnevnog života (off). Stoje pred oglasnom pločom na kojoj je najavljena Baletna večer i Licitarsko srdce s dirigentom Lovrom pl. Matačićem. (Ostali dio teksta nečitak).

Potpukovnik Matačić: A sad da vidimo kako naši momci žive.

Čuje se pjesma pitomaca iz dnevnog boravka (sobe), A Matačić i Grga zadovoljno i nijemo dirigiraju u skladu s pjesmom u offu.

Pitomci (pjevaju): "… naslon, nasloni se na bijele grudi moje…"

‹ Prethodno poglavlje  |  Iduće poglavlje ›