Odsjek snimanja, Akademija dramske umjetnosti Zagreb
Nastavnici

Darije Petković, asistent
Obrada fotografske slike

Otvori sve | Zatvori sve

Darije Petković je rođen 27. veljače 1974. godine u Zagrebu. U Zagrebu je također pohađao najprije osnovnu, te potom od 1988. i Srednju tehničku školu fotografskog usmjerenja 8. svibnja 1945., koju uspješno završava 1992. godine, čime stiče zvanje fotografskog tehničara.

Sljedeće razdoblje (1992.-1994.) provodi radeći u fotografskim atelierima u Austriji (Foto studio Peter Stefan, Graz) i Sloveniji (Foto Bodor, Krško, te Foto studio Spectrum, Brežice), gdje se bavi studijskom reklamnom i komercijalnom fotografijom, te laboratorijskim poslovima. Fotografski atelier u Brežicama pritom samostalno vodi, i organizira posao i sam radi u atelieru.

Usporedno s tim, počinje se sa zapaženim izlaganjem svojih fotografija (nagrada na natječaju Fotosaveza Grada Zagreba 1991.), te vođenjem fotografskih tečajeva namijenjenih fotoamaterima - srednjoškolcima (KUD Travno, Novi Zagreb, 1994.).

1994. godine upisuje Studij filmskog i televizijskog snimanja na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje 2000. godine diplomira dvodijelnom autorskom kolekcijom fotografija (Tijelo: majka i dijete, te Portreti poznatih) i pismenim diplomskim radom Fotografski alat za novinsku fotografiju, te tako stiče zvanje akademskog snimatelja.

Paralelno sa studijem snimanja na ovoj Akademiji započinje vrlo uspješnu karijeru novinskog fotografa, u kojoj brzo napreduje. 1994. godine počinje kao ugovorni fotograf tjednika Panorama, u sličnom statusu 1995. godine nastavlja raditi i za Nacional, da bi se 1997. godine zaposlio u EPH (Europa Press Holding) kao fotograf.

Od 2001.-2002. urednik je fotografije u Poslovnom tjedniku, a od 2002. do 2005 istu dužnost obavlja u tjedniku Globus. Uz uredničke dužnosti redovito i sam obavlja fotografske zadatke, ponajviše snimajući portrete političara i javnih osoba, ali i reportaže. 

U istom su razdoblju brojni i njegovi angažmani za druga izdanja EPH (Cosmopolitan, Playboy, Mila), za koje snima i table top fotografije (tzv. beauty shots). Također biva angažiran za brojne kampanje vodećih političkih i gospodarskih subjekata u RH, među kojima su: izborne kampanje za HDZ, SDP, HSLS, HB, zatim VIP-net, Pliva, Frank, Mc Donalds, Kraš, Zagrebačka Banka i druge.

Još od perioda studija Darije ima stalnu umjetničku aktivnost, snima i izlaže, i to gotovo isključivo u crno-bijeloj tehnici. Fotografije sam povećava u svom laboratoriju. Realizira i izlaže više ciklusa fotografija nastalih na putovanjima: Karneval u Veneciji, Karmelićanke iz Liverpoola, Jeruzalem, Cirkus, Lea, Lea u šetnji, Sobe s pogledom. Svojim izložbama snažno privlači pažnju kulturne javnosti.

Bibliografija o umjetničkoj djelatnosti Darija Petkovića obuhvaća seriju novinskih članaka, osvrta i kritika, te kataloga.

Član je fotografske sekcije Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnika Hrvatske (ULUPUH) i Hrvatskog novinarskog društva.

2005. izabran u suradničko zvanje asistenta i zaposlen je na Akademiji dramske umjetnosti.