Odsjek snimanja, Akademija dramske umjetnosti Zagreb
Nastavnici

Dr. sc. Zlatan Gelb, docent
Masovne komunikacije, Kamerman u TV studiju

Otvori sve | Zatvori sve

Rođen u Zagrebu 28. 07. 1947. Nakon osmogodišnje škole upisao Školu primijenjene umjetnosti, foto odjel u Zagrebu, koju je završio 1968. godine s diplomskim pisanim i fotografskim radom "Reklamna fotografija".

U siječnju 1969. g. zaposlio se na tadašnjoj Radio - Televiziji Zagreb u svojstvu TV kamermana, gdje sam dostigao vrhunac kamermanske profesije kao Glavni kamerman - snimatelj - reporter.

Od 1992. do 1994. radio u Židovskoj općini Zagreb kao Programski i umjetnički direktor zadužen za promociju, public relations, kulturu, te prosvjetu.

Od 1994 do 2006 radio na Hrvatskoj televiziji na radnom mjestu Direktora fotografije.

Uporedo s radom upisao i završio Akademiju za kazalište, film i televiziju, filmski odjel, odsjek kamera. Diplomirao s dokumentarnim radom "Pave i njegove samice", koji je na tadašnjem Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu nagrađen nagradom stručnog žirija. Također na Televizijskom festivalu u Portorožu film je zastupao Televiziju Zagreb u kategoriji dokumentarnog filma, te je otkupljen u više od 50 zemalja širom svijeta. Pisani dio diplomskog rada nosio je naziv "Osnove tehnologije televizije".

Završio postdiplomski studij informacijskih znanosti, smjer komunikologija s magistarskim radom naziva "Analiza vizualne komunikacije na primjeru TV prijenosa svečanih otvaranja sportskih igara". Magistarski rad otkupio je Institut za novinarstvo Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Postdiplomski studij pohađao kao stipendist tadašnjeg SIZ-a za znanstveni rad Hrvatske.

Doktorirao s disertacijom "Kreiranje image-a s vizualnim sredstvima - komparacija demokratskih i totalitarnih poruka".

Završio "The Buncher Leadership Program", koji se održavao u Izraelu, u organizaciji United Jewish Federation, Pittsburgh, American Jewish Joint Distribution Committee, Israel, World Zionist Organization, kojeg su pohađali sudionici iz Europe, Indije i Latinske Amerike.

Od 1994. - 1998. direktor programa i predstavnik u Republici Hrvatskoj najveće humanitarno - prosvjetne organizacije na svijetu World Ort Union - ORT, gdje su u tri godine rada uspjeli naučiti osnovama engleskog jezika i informatike oko 4.000 izbjeglica i prognanika.

Predajem Hrvatskim studijima - smjer novinarstvo, kolegij "Vizualna komunikacija", te na Sveučilištu u Dubrovniku na smjeru "Mediji i društvo" kolegije "Televizijska produkcija" i "Televizijsko izvještavanje".

Učestvuje istraživač na tri znanstveno - istraživačka projekta: "Image Hrvatske - Hrvatska u očima Europe i svijeta", "Židovska zajednica u Zagrebu" i "Hrvatska i njeni mediji", te je uveden u registar znanstvenih radnika Republike Hrvatske.

U toku rada na Hrvatskoj Televiziji snimao i surađivao u realizaciji svih vrsta emisija i žanrova televizijskog načina izražavanja. Sudjelovao u realizaciji niza video kazeta različitih sadržaja.

Sudjelovao kao snimatelj u svjetskom projektu "Survivors of the Shoah - Visual History Foundation" kojeg je osnovao i kojem predsjedava Steven Spielberg.

Sudionik na nekoliko znanstvenih i stručnih seminara u zemlji i svijetu, na nekima od njih delegiran od Sveučilišta u Zagrebu, te na njima održao niz predavanja o načinu i metodologiji kreiranja i analize vizualne komunikacije.

Kao aktivni sudionik na nizu seminara i savjetovanja u Londonu, Beču, Budimpešti održao nekoliko radionica o primjeni Leadershipa i korištenja tehnika brainstorminga i mind mapinga u svrhu boljeg rukovođenja ljudskim resursima, a na sastanku direktora Kulturnih centara iz cijelog svijeta, koji se održavao u Rimu, održao sam predavanje o kreiranju Kulturnog centra u malim zajednicama.

Govori engleski jezik i njemački jezik.

Član Hrvatskog komunikacijskog društva, Međunarodne udruge istraživača masovnih medija (IAMCR).