Odsjek snimanja, Akademija dramske umjetnosti Zagreb
Izložbe

Tihomir Tunuković

Otvori sve | Zatvori sve

Bilješka o autoru

Tihomir Tunuković (Zagreb, 30. lipnja 1967. - kod Travnika, 1. studenoga 1992.), nakon završene Škole primijenjene umjetnosti, započeo je 1989. godine studij Snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Početkom rata 1991. godine, kao student III. godine filmskog i televizijskog snimanja, radi kao kamerman te slobodni snimatelj. Vrlo brzo za više agencija prati ratna zbivanja u Hrvatskoj, na poslu koji je, osim profesionalaca, prihvatilo više studenata snimanja. Unatoč velikom i raznorodnom angažmanu, pokušava pomiriti studij i profesionalni rad.

Opseg posla se povećava, a s njime i ambicije, te s kolegama Vanjom Černjulom, Krasom Gančevim, Hrvojem Hribarom, Hrvojem Štefotićem i Sveborom Kranjcom osniva tvrtku Tuna film, nezavisnu producentsku tvrtku namijenjenu proizvodnji vrhunskih marketinških video i filmskih materijala te umjetničkoj produkciji svih filmskih i televizijskih rodova i vrsta.

Povećaj sliku
Povećaj sliku
Povećaj sliku

Tuna film je danas, pod vodstvom brata Davora, respektabilna tvrtka za filmske i video usluge i produkciju. (Na 5. slici desno: NN, Sven Pepeonik, Zoran Drakulić, Tihomir Tunuković i NN).

Tihomir procjenjuje da su nove snimateljske tehnologije jedna od prednosti za razvoj nove i male tvrtke te nabavlja Steadicam EFP. Tihomir, a zatim i brat Davor, započinju prve korake kao snimatelji - operatori Steadicama.

Tihomir snima kratki igrani film Enya (N. Sviličić, 1992.) u produkciji Akademije dramske umjetnosti , Tuna filma i Gama studija, u kojem upravo koristi Steadicam. Osim toga snima glazbene spotove Suza (L. Nola, 1991.), U gori raste zelen bor (L. Nola, 1991.) i Na rijeci (L. Nola, 1991.) s glumicom Anjom Šovagović-Despot i grupom zagrebačkih glumica.

Povećaj sliku
Povećaj sliku
Povećaj sliku

Prepoznat kao vrstan snimatelj-reporter snima za BBC ratna zbivanja u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. Na snimateljskom je zadatku Tunuković u Vinkovcima lakše ranjen u ruku, ali to ga ne priječi u daljnjem radu.

Uz to, profesionalno zainteresiran, odlazi 1992. godine na Photokinu, sajam foto i kino tehnike u Kölnu.

Kao snimatelj BBC-a, snimajući u Bosni, u koloni nemoćnih i ispaćenih izbjeglica Tihomira Tunukovića ubija projektil iz srpskog protuzrakoplovnog topa nedaleko Travnika, na dan Svih Svetih, a nalazio se u vidno obilježenom i prepoznatljivom britanskom automobilu s Press oznakama.

Njegove ratne snimke korištene su i u filmu Mozart 1991 (redatelj K. Gančev, snimatelj Vanja Černjul, 1993.).

Tihomir Tunuković dobio je posmrtno za svoj rad Posebno priznanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske (1993.).