Odsjek snimanja, Akademija dramske umjetnosti Zagreb
Izložbe

Predrag Dubravčić

Otvori sve | Zatvori sve

Bilješka o autoru

Predrag Dubravčić

Zagrebački gimnazijalac Predrag Dubravčić (1965.) u odabiru je studija i pripravi za prijamni ispit potražio savjet prof. Nikole Tanhofera. U nevelikom setu fotografija Tanhofer je na nekim slikama uočio karakteristike fotografskog izraza i disciplinu "slike minimalnog sadržaja". Mladom je fotografu dao nekoliko savjeta i uputio ga u istraživanje slike lišene atrakcije svakodnevice, slike skrivene u općenitosti, koja izdvojena detaljem i kompozicijskim skladom gradi nov svijet. Već je idući njihov susret bio dovoljan da se Predrag novim fotografijama kvalificira za studij Filmskog i TV snimanja na Akademiji za kazalište film i televiziju (1984.-1989.).

Četiri je studijske godine Predrag živio u svojem fotografskom svijetu slikanja "ničega", svijeta slučajnih pogleda na nebitno, koji tek za njega imaju sadržajnu i likovnu vrijednost, a odabirom okvira, svjetla, tonaliteta ostvaruju osebujan fotografski izraz. Kada se već činilo da je taj stil iscrpljen i da ničega novog u "svijetu ničega" nema, Predrag je nalazio nove sadržaje. Voljeli smo njegove fotografije.

Dosljednost i disciplina "slike ničega" nije opterećivala Dubravčićevu filmsku fotografiju, ali ju je u mnogim elementima oplemenjivala. To mu je omogućilo profesionalni uzlet u reklamnoj fotografiji (fotografskoj i filmskoj) u zahtjevnoj konkurenciji New Yorka, gdje započinje svoj rad 1989. godine. Nagrađivan za reklamnu fotografiju, od 1994. godine radi kao filmski snimatelj na reklamnim, glazbenim i kratkim filmovima, a ni u tom vidu profesionalnog rada nisu ga mimoišla priznanja i nagrade.

S dosadašnjih 12 fotografskih izložbi, 150 reklamnih filmova, desetak kratkih igranih filmova i glazbenih video filmova, Predrag Dubravčić pripada prepoznatljivoj grupi uspješnih snimatelja i fotografa koji su nakon zagrebačkog studija započeli i ostvarili uspješne karijere u New Yorku i Los Angelesu (D. Šuvak, V. Černjul, I. Martinović, Z. Drakulić, S. Rendulić).